WhelpiCozy

Over de WhelpiCozy

Dit zijn de twee definitieve kleuren waarvoor ik uiteindelijk heb gekozen, Millstone grit en Sandstone, in een nog beter getest materiaal. Iedereen heeft deze kleuren wel in huis. Het interieur van de WhelpiCozy zal in meerdere kleuren verkrijgbaar zijn. Zo kan een ieder zijn smaak invullen in een basiskleur WhelpiCozy. Het materiaal is echt verbluffend. Ik was nog niet tevreden, maar dit materiaal overstijgt mijn verwachtingen.

De whelpiCozy heeft nu een zeer luxe uitstraling en kan naar ieders smaak worden aangekleed.

Na lang tobben om de werpruimte van moeder en pups: aangenaam, leuk om te zien, makkelijk schoon te maken, hygiënisch rond afgewerkt (zonder scherpe hoeken, schroeven, kieren en gaten) te ontwerpen, heb ik (een tijdje terug) eindelijk een mal-, en matrijsmaker gevonden die (in samenwerking met mij) een nieuw soort, lichtgewicht kunststof heeft bedacht, dat: krasvrij is, waar geen vuil aan kan hechten, geen luchtjes opneemt, eco-biologisch afbreekbaar is, duurzaam is, uit een geheel bestaat, slechts 15 kilo weegt en dus gemakkelijk met 1 hand is te tillen, maar vooral ontzettend handig is in gebruik. Daar zat ik echt op te wachten en de gemiddelde kynoloog/fokker vast en zeker ook. Ik was al jaren opzoek naar een geschikt model dat niet in elkaar gezet hoeft te worden, maar kon er nooit een vinden, vandaar dat ik mijzelf aan een nieuw ontwerp heb gewaagd. 

Het deurtje is tweedelig, zodat je ook alleen de opstap kan verhogen. Die wordt erbij geleverd. 

Wanneer een werpkist uit rechte delen bestaat, ongeacht het materiaal, met hoeken, kieren en gaten, kunnen zich daartussen dus ziekteverwekkers nestelen. Vandaar een lichtgewicht WhelpiCozy dat uit een geheel bestaat, makkelijk schoon te maken is, waarin geen ziekteverwekkers kunnen huizen en waarvan de hoeken (ook erin) rond aflopen. De bovenkant heeft een golvende vorm, zodat je makkelijk bij de pups en de moeder kan komen. De veiligheidsstangen worden van bovenaf ingelegd, geen gedoe meer met inschuiven. Omdat er geen vuil aan het materiaal kan plakken, maak je het makkelijk schoon, net zoals een braadpan waarin je geen boter hoeft te gebruiken en welke je met een doekje kan afnemen, na gebruik. Geweldig toch? Bij de WhelpiCozy doe je dat natuurlijk met een vochtige doek met detol. De WhelpiCozy heeft brede randen, waar je zelfs even op kan zitten of iets op kan leggen, een lage instap en ze staat heel hygiënisch op vier poten.

Als professional wil je dagelijks je kraamruimte goed kunnen reinigen. Die kraamruimte heeft al decennialang de naam “werpkist” en een kist it is, kun je wel zeggen. Van die naam wilde ik sowieso al tijden af. Een verschrikkelijk ding dat klinkt als doodskist met de volgende nadelen:

 • Een werpkist moet je altijd in elkaar zetten en uit elkaar halen. Tussen al die delen verzamelt zich onzichtbaar en zichtbaar vuil.
 • De werpkist heeft altijd losse, rechte delen. Soms bestaat ook de bodem zelfs uit twee losse planken van hout of van bijvoorbeeld polycarbonaat. 
 • De randen zijn afgewerkt met aluminium dat bijzonder moeilijk is schoon te maken en krast.
 • Een werpkist heeft altijd schroeven en boutjes, waaronder en waartussen zich ook vuil kan verzamelen.
 • De veiligheidsstangen moeten altijd van buitenaf door de planken worden geschoven. Bij de polycarbonaatmodellen is die ronding niet dicht afgewerkt, zodat er vuil tussen de kunststofplaten kan vallen waar je niet bij kan. Het zit dan immers in de ruimte tussen de polycarbonaat platen. Bij de houtmodellen kun je die plekken ook niet grondig schoonmaken, er trekt vuil in.
 • De werpkist ziet er recht en hoekig uit, fantasieloos bijna, er zit niets vrouwelijks aan.
 • In de woonkamer staat de werpkist ook niet gezellig.
 • De kynoloog/fokker kan de moederhond moeilijk helpen over de rechte scherpe wanden.
 • Er zitten geen poten onder, dus je moet langdurig op je knieën zitten. Dat is bij een lange bevalling best vermoeiend.
 • Doordat de kist op de grond staat, kun je er niet onder schoonmaken (stofzuigen of dweilen).
 • Onder de klassieke werpkist moet altijd een zeil of vloerbescherming liggen, omdat deze door de kieren en de soms tweedelige bodem, vocht doorlaat. De vloer kan dus beschadigen.
 • Houten modellen zijn daarnaast altijd zwaar en moeilijk schoon te maken, maar ook spuuglelijk.
 • De werpkist heeft scherpe stootranden waar moeder zich aan kan bezeren, maar ook degene die moeder helpt.
 • Als je alle delen wil opbergen nemen ze feitelijk nog steeds veel ruimte in beslag en kun je maar twee platen tegelijk tillen, dus de handigheid van in delen opbergen faalt ook.

Voorbeelden van klassieke werpkisten die onhygiënisch zijn:

WhelpiCozy - Millstone Grit

WhelpiCozy - Sandstone